Logo Notaris Gombert
  topleft   topright
 

NIEUWS

Ouderschapsplan vereist bij scheiding en beëindiging samenleving

Ouders met minderjarige kinderen die uit elkaar gaan, moeten sinds 1 maart 2009 samen een ouderschapsplan opstellen, voordat de rechter de scheiding in behandeling neemt. Op deze manier worden de ouders gedwongen om aandacht te besteden aan het belang van hun kinderen.

Zowel bij echtscheiding, ontbinding van een geregistreerd partnerschap, als bij beëindiging samenleving is een ouderschapsplan vereist.

Het ouderschapsplan bestond al langer, maar sinds 1 maart 2009 is het wettelijk verplicht voor getrouwde en samenwonende ouders, die het gezamenlijk gezag over de minderjarige kinderen hebben. Zonder zo'n ouderschapsplan geeft de rechter geen toestemming voor ontbinding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Het ouderschapsplan moet voldoen aan een aantal minimumeisen. Zo moeten er regelingen in staan met betrekking tot omgang, zorg, onderwijs en alimentatie. Bij belangrijke beslissingen hebben ouders elkaars toestemming nodig. Indien gewenst kunnen er ook aanvullende afspraken worden vastgelegd, bijvoorbeeld over sport, vakantie en financiën.

Als ouders met minderjarige kinderen geen goed plan aan de rechter voorleggen, zal deze de scheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap niet goedkeuren. Daarom is het van belang dat er goed ouderschapsplan wordt opgesteld, waarbij ook de kinderen worden betrokken. Met een weloverwogen ouderschapsplan wordt bevorderd dat de opvoeding en verzorging van de kinderen na de scheiding goed wordt voortgezet.

Een ouderschapsplan is maatwerk en maakt onderdeel uit van het (echt)scheidingsconvenant. Goede afspraken zijn belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Scheidingsjurist en mediator Liesbeth Gombert heeft de kennis en ervaring om, samen met de ouders, een ouderschapsplan en (echt)scheidingsconvenant op te stellen, dat aan alle vereisten voldoet en waar beide ouders mee verder kunnen. De relatie met de kinderen staat hierbij centraal.

< Ga terug Terug naar Nieuwsoverzicht
Lees meer lees meer
             >
 
  botleft   botright
     
   

Scheidingsjurist/mediator echtscheiding
Notarieel jurist Gombert
ouderschapsplan
beeindiging samenlevingscontract.html

alimentatie en echtscheiding
verdeling woning
mr Gombert en mediation
Scheidingsjurist Gombert Haarlem
scheidingsbemiddeling
echtscheiding en kinderen
echtscheiding en huis
conflictbemiddeling